PSD uitrusting

Als je PSD activiteiten wilt uitvoeren onder het wateroppervlak zal je vroeg of laat een inzet hebben waarbij het gebruik van speciale uitrusting noodzakelijk is. Naast de standaard duikuitrusting gebruik je bij Public Safety Diving materialen die je in het sportduiken niet snel zal tegenkomen.

Enkele voorbeelden daarvan zijn:

- Volgelaatsmasker (Full Face Mask);
- Onderwater communicatie systeem;
- Veiligheid- / communicatielijnen.

De afgelopen jaren heeft technologie veel veranderingen gebracht op het gebied van Public Safety Diving.
De uitrusting die gebruikt wordt bij duikactiviteiten maakt het duiken niet alleen effectiever, maar ook een stuk veiliger.

Bij PSD Nederland maken wij ook gebruik van specialistische uitrusting. Tijdens de PSD opleiding leer je de basis om hiermee op een veilige en verantwoorde manier te werken. Met deze pagina hopen we een beeld te kunnen geven van onze materialen en het gebruik daarvan.

  • OTS communicatie set
  • Drijvende lijn
  • Zinkende PU-lijn
  • Headset duiker 1
  • OTS Guardian
  • Kirby Morgan SuperMask
  • Headset duiker 2
  • Haspel met communicatielijnVolgelaatsmasker Kirby Morgan M48 Supermask
Het masker van Kirby Morgan is een lichtgewicht modulair volgelaatsmasker. Het masker is geschikt voor verschillende soorten ademautomaten. Een van de grootste voordelen: het is mogelijk om je eigen ademautomaat met dit masker te gebruiken! Uniek aan dit volgelaatsmasker is de mogelijkheid om de pod (mondstuk met automaat) te verwijderen en terug te plaatsen. Hierdoor kan je buddy-ademen, een snorkel of octopus gebruiken en zelfs een gaswissel uit voeren onder water. Het masker is verkrijgbaar in diverse varianten. Alle Kirby Morgan maskers zijn geschikt/geprepareerd voor het gebruik van onderwatercommunicatie.
    
Volgelaatsmasker OTS Guardian
De OTS Guardian is een onwijs comfortabel masker. Het masker is voorzien van een groot vizier en zorgt daardoor voor een breed zichtveld. De tweede trap is horizontaal geplaatst op het masker. Het masker heeft ook een oppervlakteventiel, waardoor de duiker het masker aan de oppervlakte op kan houden zonder zijn luchtvoorraad te gebruiken. Een ander opmerkelijk ontwerpkenmerk is het gebruik van een dubbele gelaatsafdichting (siliconen seals). Dit zorgt ervoor dat bijna iedereen dit masker comfortabel kan dragen.

Communicatiesysteem Ocean Technology Systems MK-7
De MK-7 BuddyLine is een compacte, autonome lucht-intercom geschikt voor één of twee duikers. Met dit systeem is duidelijke communicatie mogelijk middels een 4-draadstechniek. De MK-7 BuddyLine is speciaal ontworpen voor Search & Rescue Teams om een onderwatercommunicatieapparaat te hebben dat weinig insteltijd nodig heeft. Het vermogen van 2 watt wordt beheerd door de moderne circuits die een relatief lange levensduur en een heldere communicatie tussen oppervlakte en duiker(s) mogelijk maakt.
De MK-7 BuddyLine werkt op 8 AA batterijen (oplaadbaar).
 
Headset tender
De communicatieset is uitgerust met een luxe headset. Hierdoor heeft de tender zijn handen vrij tijdens het communiceren met de duiker. De headset is voorzien van een ruisonderdrukkende microfoon voor betere spraakkwaliteit.
    
Headset duiker
De headset voor de duiker is ontworpen om de gebruiker in staat te stellen om hardwire communicatie aan te sluiten op het volgelaatsmasker.
Het type dat wij gebruiken is de ME-16R Hot Mic. Dit type is voorzien van ruisonderdrukking en heeft een zoutwaterbestendige- en drukbestendige microfoon.

Veiligheid- en communicatielijnen
Bij PSD Nederland maken wij gebruik van verschillende veiligheid- en communicatielijnen. Wij beschikken over drijvende communicatielijnen op haspels, een zinkende PU-communicatielijn en veiligheidslijnen van polypropyleen (drijvend). Afhankelijk van het type duik wordt er gekeken naar het soort lijn dat gebruikt kan worden. Elk type lijn heeft zo voor- en nadelen.
 
De meest gebruikte lijn is de drijvende communicatielijn.